macamana nak format pendrive yang dah corrupted,kena virus atau dah tak boleh nak format cara biasa

DISCLAIMER:DO THIS AT YOUR OWN RISK.

ok,pada korang yang ada pendrive,tapi dah takboleh pakai sebab dah corrupt,atau kena virus sehingga dah tak boleh nak format.format pun asyik fail,aku ada cara untuk korang semua

langkah pertama korang kena connect pendrive ke pc korang dengan apa cara sekalipun,janji die boleh keluar kat my computer.

1.right click pada my computer dan select manage
2.cari disk management,click pada disc management
3.kenal pasti pendrive atau memory card korang
4.right click pada pendrive atau memory card korang
5.click format
6.jika ada prompt click ok atau continue anyway
7.pendrive korang dahjadi baru

teknik ini adalah berdasarkan hard reset untuk pendrive dan juga memory card.selamat mencuba.

About these ads

31 comments on “macamana nak format pendrive yang dah corrupted,kena virus atau dah tak boleh nak format cara biasa

  1. just nak tanye,mcm mne pulak kalu file2 dlm pendrive tu jadik SHORTCUT???then window cannot find all the files….sume file x boley nak bukak….tapi pendrive tu still ‘berat’,>maknenyer sume data dlm pendrive tue da HILANGKAH???

    • file tu akan jadi shortcut kerana ada software untuk membuatkan file tu kecik dan kita pun takkan perasan file tu dah jadi kecik.yang kita tahu cuma ada je.suka dah kena dah.suka beli pendrive dari china 64gb,memang bila transfer semua nya cantik tapi bila nak buka dah corrupt.selepas google ,suka jumpa software tu dan suka telah resetkan pendrive tu.memang betul sangkaan suka apabila capacity yang tertera hanyalah 256mb sahaja.dont buy china,buy original.

      • saya pun terkena…saya beli pendrive 64gb made in china….bila transfer data,,nak buka balik xbleh…corrupt…soalanya,,,memang pendrive ni berkapasiti kecik je ker?camner SUKA buat tk tengok kpasiti dia yang betul…plz mail at me…

      • Salam
        Memang suka dah buat
        Kapasiti die 256 mb je
        Hampeh tul depa ni.patut la murah.ada satu software tu akan hapuskan virus yang diorang letak dalam tu tapi dah lama dah suka buat.tak ingat dah macammana

    • Virus Shortcut Tu..

      1. Buka ‘run’
      2. Di ‘run’, taip cmd
      3. Enter
      4. Kemudian, taip E: attrib -r -h -s *.* /s /d
      (E: tu kena tukar ikut lokasi pendrive)
      6. Enter
      7. Tunggu laptop siap run
      8. Buka pendrive dah dapat balik folder
      9. Dah boleh delete folder shortcut dan yg tak perlu.
      Harap dapat membantu

  2. salam,erm,ade satu lagi pr0blem la s.u.k.a…i hope u don’t mine,masalah nyer ialah semua folder2 kat dlam pendrive tu sarah da try delete,then ble dah delete tetibe ble try scan balek tapi still pendrive tu ‘berat’….let say,pendrive 8 gb,yg dah gne 4 gb,so mestilah tinggal 4 gb lg kan,then ble delete yg folder 4 gb tu, ‘berat’ nyer still ade > (4gb) ,tapiiii….foldernyer da x ade,s0 cam ne nak kasi folder2 kat dlam pendrive tu betul2 delete??? Hope s.u.k.a faham…..

  3. erm…nak tanyer boley x?suka tahu x mcm mane nak deactivate twitter n fb via mobile?bukan ape mak cik sarah dia online guna phone,then kredit dia selalu kena tarik…kesian jugak kat dia…sarah dah try google and search kat fb/twitter tapi x jmpa pown…so mcm mane nak buat ye?hope u can help a.s.a.p:)

  4. s.u.k.a…sarah try nak format pendrive,tapi x boley nak format lar…da try da cara s.u.k.a.kasi tu,tapi x boley nak tekan format~help me please…da x reti nak buat mcm mane

    • dear sarah

      kalau mcam tu,pendrive tu memang dah totally corrupted.tiada jalan lain just boleh beli yang baru je sekarang.lgpun pendrive dah murah sekarang..uia dekat je nak pergi lowyat

      tqvm

      ________________________________

  5. 1.right click pada my computer dan select manage (ok)
    2.cari disk management,click pada disc management (ok)
    3.kenal pasti pendrive atau memory card korang ( yg ni dia tulis unallocated la..knape ek?)

  6. nak tanya kenapa sesetengah folder dalam pendrive x boleh nk bukak..lepas click folder tu,akan keluar “J:\ assignment is not accessible. the file or directory is corrupted and unreadable” dalam dialog box..adakah disebabkan virus??macam mne yer nak buat??

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s