PAKAI IPHONE?TAPI TAK TAU NAK JAILBREAK?MARI BELAJaR SECARA PERCUMA!(SERIUS)

mesti ramai yang pakai iphone kan?tak kira la 2g ke,3g ke,3gs ke,kalau korang beli iphone yang dah memang factory unlock,ini tidak menjadi masalah.kenapa tiada masalah?kerana bila korang update iphone korang ke ios terbaru,secara automatiknya ,itunes akan update modem firmware korang yang akan menyebabkan unlock untuk guna simcard malaysia hilang dan menyebabkan iphone anda tak boleh pakai simcard malaysia.factory unlock adalah apabila iphone yang korang beli tu memang boleh pakai untuk mana-mana simcard dalam dunia ini dan lazimnya iphone jenis ini korang hanya boleh dapat dengan membeli terus dari carrier korang contoh:celcom,

oleh kerana kebijaksanaan apple inc,korang tak boleh mendownload software sesuka hati korang tanpa jailbareak terlebih dahulu..apa yang korang boleh buat bila dah jailbreak?hehee..macam macam..bileh main macam macam game,tak payah bayar untuk download game yang korang nak,macam macam lagi la.

jailbreak ni ada pelbagai jenis ..setiap ios ada jailbreak mereka tersendiri.so korang mestilah memastikan ios korang terlebih dahulu dah fahamilah risiko yang korang bakal hadapi jika jailbreak phone korang..sebenarnya risiko ini taklah bahaya sangat kerana apa yang nak dirisaukan?kornag boleh berpatah balik ke ios original jika korang mau.tapi bila kembali ke original.faham fahamlah,tak bolehlah main game cetak rompak lagi pastu..hehe

untuk tengok tengok sendiri macam mana proses jailbreak ini,klik link dibawah

jika handphone yang anda beli itu berasal dari us,atau negara yang apple tak bagi pakai simcard negara luar,korang mesti buat unlock.unlock adalah untuk unlock phone korang supaya boleh pakai simcard dari malaysia..jika tidak di unlock,simcard korang akan direject oleh phone korang.so peringatan pada mereka yang baru nak beli iphone,kalau taknak menyusahkan diri sendiri,pergi kedai dan cari yang dah factory unlock,jangan beli yang kena unlock sendiri kalau korang  tak nak pening kepala fikir pasal unlock ini..prosesnya agak rumit,tapi kalau korang ikut prosedur dengan betul,ianya akan jadi mudah..saya adalah pemilik iphone yang gembira dengan apa iphone saya boleh buat..hehehe

so,jika nak jailbreak atau unlock phone anda,sila klik link dibawah dan jika tak faham dan ingin menyelesaikan masalah,comment lah tanpa segan silu dan saya akan reply secepat mungkin untuk anda..mungkin ada yan tidak tahu bahawa unlock di kedai handphone adalah dianggarkan rm50-rm200 ..jimatkan wang anda dan belajar sesuatu yang berguna!!tak perlu jadi hackers,hanya layari page ini untuk jadi orang yang bijak(promote)


655 comments on “PAKAI IPHONE?TAPI TAK TAU NAK JAILBREAK?MARI BELAJaR SECARA PERCUMA!(SERIUS)

    • bagi details untuk perkara dibawah

      modem firmware
      software version

      detail ni boleh dapat melalui setting > general>about

      • macam mana nak unlock iphone luar negara ngan sim card malaysia ea?…
        ada cara tak?… lepas update to ios 6 iphone kena restore… lepas bla on terus xbleh active… “SIM NOT VALID” kata dia… tlg2…. =(
        sblom mmg sim malaysia kalo put pown ttp no sim.. tapi function len bleh lah jgk guna… ini apa pown xleh… sory sy krg pakar tntang iphone..

      • Salam nadtasya

        Sebelum tu suka nak model iphone awak

        Pastu pegi settings>general>about

        Cari model,version dengan modem firmware,bgtau suka k

      • salam. sorry nak tumpang tanyer. saya punyer iphone4. tdi saya update ios tibe2 terus keluar gambar melodi iTunes dan gambar kebal usb.. pastu tak boleh tekan ape2. tolong2

      • Salam asril..install itunes dalam pc.pastu try update software..sebelum tu nak tanya iphone anda tu set mana?kalau tak pasti bagi suka model number ok.cari kat settings,general ,about

      • Cuba install itunes pada pc anda dan update ios anda melalui itunes.sebelum tu nak tanya iphone awak set mana?kalau x pasti bagi model number.boleh didapati melalui setting,general,

  1. salam der, aku ada beli iphone 3gs version ios 5.0.1 dr jepun.. skng ni yg pening yer cmne nk unlock supaye leh pakai sim kad kite.. mtk tjuk ajar, sy budak br nk belajar..

    • ok.kalau macam tu,en rony cari modem firmware dulu.sebab kalau nak unlock kena tengok baseband version

      macamana nak cari?

      SETTINGS -> GENERAL -> ABOUT -> MODEM FIRMWARE

      sudahkan iphone anda dijailbreak?

      • iphone sy dh jailbreak gune redsnow.. tp tethered la.. modem FIRMWARE 06.15.00.. mtk share kalo boleh, software yer dn cr2 yer.. mtk tolg kawan..

      • ok.iphone ade cydia kan?follow step dibawah

        1.open cydia
        2.tap manage
        3.sources
        4.edit
        5.add
        6.masukkan url http://repo666.ultrasn0w.com
        7.pastu add
        8.tap search ultrasnow
        9.install
        10.reboot

        iphone anda sepatutnya sudah diunlock.jika ada kemusykilan sila pm me.tq

  2. tq der.. dh ok skng.. kwn sy ada mslh ngan iphone 4 ios 5.0.1 yer.. masalh yer iphone tu gune baseband 4.11.08.. so xleh nk unlock jgk.. cmne nk buat der..

    • assalam.iphone 4 suka tak berapa expert.tapi boleh juga kalau nak try.melalui kajian,mungkin iphone tu harus di downgrade terlebih dahulu kerana sekarang belum ade lagi unlock untuk baseband tu.tunggu update dari suka.tqvm

  3. Saya TERDELETE Cydia…sedangkan asalnya nak buang Installous. Ada tak cara nak dapatkan kembali Cydia? Saya dah try install semula tapi tak dapat.
    p/s : Maaf kalau tersilap tread saya ajukan soalan ni. :-)

    • assalam

      ok.kalau nak install tak dapat,boleh cuba jailbreak balik.rasanya kalau jailbreak ,apps semua still ade.so kalau nak try jailbreak nyatakan iphone version , ios version dan modem firware anda.

      tqvm

    • salam,

      tiada masalah untuk update ke mana mana ios.tetapi mungkin ade masalah untuk unlock atau jailbreak.dan ada juga kemungkinan iphone anda akan menjadi semakin perlahan kerana ios itu di cipta untuk iphone version terbaru mereka.mengikut pengalaman,setelah upgrade kepada ios 4.1 iphone saya semakin perlahan dan kerana update tersebut jugalah menyebabkan kesukaran untuk saya unlock iphone saya dan menyebabkan iphone saya menjadi “ipod touch” untuk selama beberapa bulan sebelum unlock untuk iphone saya keluar

      jadi saranan saya adalah:

      1.periksa unlock dan jailbreak untuk ios tersebut sudah dicrack atau belum.jika belum jangan update ke ios baru
      2.buat kajian tentang review ios ini di youtube.lihat apa komen mereka

      terima kasih kerana meluangkan masa bersama kami

      s.u.k.a

    • salam.

      red haired jailbreak pakai ape?kalau redsnow memang slalu ade masalah.macam ni je la.bagi model iphone,ios version sekali.nanti anip tolong

      tq
      by anip

  4. hi,nak tanye mcmane nak install cydia?? sebab haritu saya ade buat restore kat ipod sya.then cydia tu terus hilang.harap boleh membantu tQ ;)

    • salam sha.
      kalau nak belajar boleh je.cuba baca sikit panduan dibawah

      1.bila nak jailbreak,kita kena tahu ios version dan baseband
      2.jailbreak ni selalunya release tak lama selepas ios keluar
      3.adakah phone anda memerlukan unlock .kebiasaannya set iphone dari malaysia dan singapore sudah pun factory unlock manakala iphone yang belum unlock ni datangnya dari u.u dan sewaku dengannya.
      4.unlock adalah unlock untuk guna kad sim malaysia.ini kerana kad sim malaysia tiddak boleh digunakan untuk phone dari u.s
      5.harus diingat bahawa setiap kali ios diupdate,maka jailbreak harus dilakukan semula

      jika ada sebarang pertanyaan,sila komen dibawah.tq

      ads:bridal makeup .visit http://chermin-arts.blogspot.com/

  5. version 5.0.1(9A406 rasanya memang dah factory unlock sebab blh je je guna sim kad saya yg biasa.maaf saya baru nk blajar x fhm sgt dgn apple produk ni

  6. assalamualaikum..

    sy nak mntak tnjuk ajar ckit..
    mcmna nak unlock sim?
    sy ada beli iphone 4 dr jepun..
    tp x dpt nak gna sim malaysia.. -.-
    blh tnjukkan cra utk atasi masalah nie?
    maaf sbb mnyusahkn tp tsgt tdesak dan memerlukan ptolongan..
    hrp suka blh tlg :)

    version – 5.0.1
    modem firmware 04.11.08

    • SALAM MIMIE

      KEBIASAANYA SET DARI JEPUN MEMANG DAH FACTORY UNLOCK.CUBA CHECK SAMA ADA SIM TU OK ATAU TAK.KALAU OK KITA PROCEED DENGAN UNLOCK K

  7. assalamualaikum..

    sy nak mntak tnjuk ajar ckit..
    mcmna nak unlock sim?
    sy ada beli iphone 4 dr jepun..
    tp x dpt nak gna sim malaysia.. -.-
    blh tnjukkan cra utk atasi masalah nie?
    maaf sbb mnyusahkn tp tsgt tdesak dan memerlukan ptolongan..
    hrp suka blh tlg

    version – 5.0.1
    modem firmware 04.11.08

      • hi suka.. thanx sbb bg feedback tp yg kat link tue firmware xde yg mcm firmware i pn kn? firmware i 04.11.08.. i tkut nk try nnt jd yg bkn2.. suka rsa ok tak klu try yg kat link tue? huhu..

      • salam mimi

        ok untuk firmware 4.11 tak keluar lagi.tunggu unlock keluar nnt suka bgtau ok.ada cara tapi extreme sikit dimana suka dah buat pada iphone suka sendiri.suka pun dah kena sebb update softwre terus die update baseband yang unlock nye tak keluar lagi samlai sekarang.klau dh fedup boleh la try.dah berapa lama jadi IPHONE TOUCH NI?HEHE

        TQ

      • memang dapat unlock.cara dia dengan update baseband pergi ipad punya baseband.kalau perasan,dalam link yang suka bagi tu ade baseband 6.15,sebenarnya itu adalah baseband untuk ipad.dengan jayanya iphone saya kini bukan lagi “iphone touch”.haha

        ________________________________

  8. rsanya dh dkat sbuln la.. hehe.. sdih coz xdpt gna utk kol n msg..tpksa la gna hp cikai for temporary.. sobsob.. gna utk games jela iphone nie..huhu.. cra yg extreme tue mcmna suka? u try mmg dpt unlock la ek?

  9. Salam,
    Nak tnya??
    1. Jailbreak untuk ios 5.1 da kluar blm, disebab kn tngan yg gatal sy terupdate version 5.1…. Hilang smua jailbreak…..

    2. Mcm mne nak thu iphone yg mmg factory unlock atau pon yg sudah di sotware unlock???

    • salam

      jb utk 5.1 dah kluar untuk iphone sahaja.kalau nak tau factory unlock atau tak,suka tak tahu.cuma kalau set dari my atau sg selalunya dah factory unlock.melainkan set us.kena unlock sendiri

      jailbreak ios 5.1 utk iphone 4 disini

  10. salam…tuan saya nak tanya..saya pkai 3gs..beli scndhnd… nak tanya..saya guna cydia..tp nk dwload app..kena byr…pastu tak banyak… jadi saya try donlod ifunbox dan donlod sftware yg ada format.ipa.. jadi saya install guna ifun tu..pastu dah install, saya try kt hp..bila nk guna..tekan..pastu dia masuk kejap..then dia kluar balik pg page asal..nape ye

  11. kalau dah jb ios 4.1 rasanye tak perlu la update.jb ni takde update.kalau update software lak takut hilang jb tu.nnt nak tunggu jb baru release agak lama..

    • Ooo.. Tq for info.. Tp saya ada satu prob.. Nape line clcom saya slalu xkuat ye.. Adakah tu masalah simkad. Or hp tu sndri..

  12. Saya gune iPhone version 5.1.1
    Saya nak jailbreak macam mana sebab saya pengguna baharu. Di laptop saya sudah dwnload iTune. Tolong beri tunjuk ajar

  13. suka.. nk tnya lagi.. so if nak unlock iphone i cmna la ek? firmware i still 04.11.08.. ble ke kalau gne cra suka tue? ikut baseband ipad? confuse la.. suka ble tnjuk ajar tak? hehe.. fhm2 je la i nie noob ckit sal unlock iphone nie..huhu T_T

  14. bro..nk tnye sket.cmne nk wat ea law iphone 3gs sy nie ble tekan on button just de gmbar usb n itunes..npe ea??cmne nk idopkan dye???

    • Sabar wan.iphone banyak keistimewaanya,yang menyusahkan tu sebab diorng taksub sangat nak banteras hackers tu,tu yang kita pulak jdi susah,..

  15. salam..saya pkai iphone 3gs yang dah di jailbrake..version skang 4.3.3.firmware 05.16.02.
    masalah saya..saya nak update version 5.1.1..tp xtau macam mana?
    dan bila nak update version,adakah apps yg sebelum2 ni akan hilang?
    terima kasih.

    • salam hidayah,
      ok untuk iphone 3gs,first soalan suka nak tanya iphone ni factory unlock tak?atau lebih tepat,kalau masuk sim kad malaysia,ada masalah tak?sebab kalau set us,kalau hidayah update 5.1.1,takut takde unlock untk unlock simcard tu.kalau set yang beli dari maxis.celcom,mungkin takde masalah
      tapi kalu hidayah confirm dengan device hidayah,nak download ios baru ni senang je,kalau ada itunes,connect je device ke computer,itunes akan run dan tanya nak update x?kalau die tak automatic,cuba check bahagian preference.cuba tukar ke auto lah mana mana yang manual.kalau ada masalah jugak,boleh download secara manual .klik link dan download,tapi kena pakai itunes gak untuk install ios tu k,

      sini

      • lepas update kene buat jailbreak balik ke?
        saya punye ni set luar..kwn sy beli kat korea.dia kata dah unlock.
        skang sy pkai simkad celcom..ok je..kalo update nant kemungkinan tepon tu xbleh baca simkad sy eh?

      • kalau beli beli memang dah unlock,tanpa unlock sendiri,boleh la kalau macam tu.ya.lepas update kena buat jaibreak semula.kalau tak silap,apps pun kena install semula.

  16. Saudara suka,

    mInta bantuan jailbreak iphone 4 ios 5.1.1.
    sy dah cuba redsnow tp tak menjadi2..ada file yang tak dapat didownload :(

    please help me!

  17. salam suka,
    saya baru je dapat iphone 3gs from someone.. tpi masalahnye, saya no idea langsung nk gune fon ni.. bole x terangkan kat saya ape yang patut sy buat?

  18. nk mntk tolong/pendapat. sy pkai iphone 4 ios 5.0.1(BB 04.11.08) so camne ye nk unlock nk bg pkai sim kad kat malaysia ni.sy dh try buat (sam unlock) mlalui cydia tp dgr kate apple dh tutup lubang.so ade care pape x yg leh tolong or pendapat pape x klau nk tukar baseband n stu lgi nk tnye pendapat tntang turbo sim adakah ianya bagus n adakah ianya boleh unlock BB 04.11.08(dgr kate bila pkai gevey turbo sim ni line 3g xde n xleh nk mms la bla.bla.bla) harap dpt membantu :) peace…

    • SALAM AB COOL
      UNTUK IOS 5.0.1 BB 4.11.08 ,UNLOCK BELUM ADA LAGI.TAPI SUKA BOLEH BAGI SUGGESTION DENGAN UPDATE BASEBAND TU KE IPAD BASE BAND KEMUDIAN UNLOCK GUNA ULTRASNOW.TAPI BUAT MASA NI SUKA PERLUKAN MASA UNTUK KAJI BAGAIMANA CARANYA.TUNGGU…

      TQ

  19. hi suka..
    iphone 4 i still lg mcm tue la..
    baseband 04.12..01 n version 5.1(9B176)
    Tolong la suka.. dah bbulan2 iphone sy x dpt gna..huhu
    ada solution tak? nyesal la beli iphone nie.. tp x dpt gna..
    pleaseee i really2 need ur help T.T

  20. mtk tolong…sy br beli iphone 4…u.s nyer…version 5.11…firmware 4.12.1…dah jb guna abinsithe…probnyer…sim kad x berapa nk detect…kejap ada line kejap xde line….bosan giler…mtk ajar camne nk unlock..

    • SALAM YANZ

      SEBENARNYA UNLOCK UNTUK MODEM FIRMWARE 4.12.1 BELUM LAGI DIKELUARKAN.BOLEH CUBA DENGAN CARA UPDATE KE IPAD BASEBAND.IPHONE SUKA PUN SUKA BUAT MACAM TU TAPI TAHUN LEPAS LA SUKA BUAT.JADI SUKA DAH LUPA MACAM MANA AND SUKA AKAN KAJI CARANYA.HARAP SABAR MENANTI.NANTI SUKA AKAN POST KERANA RAMAI RAKAN RAKAN YANG MENGHADAPI MASALAH YANG SAMA.

      TQ

  21. askum,
    nampaknya cara nk unlock BB 4.11.8 or 4.12 kene tukar BB ke ipad n jailbreak or pakai je turbo sim.turbo sim apple dh kuarkn tp unlock by SAM apple dah hentikan.

  22. Saya da dpt unlock BB 4.11.08…hahaha..berhari2 mengadap laptop je tanpa kuar kemana2 akhirnya dpt gak unlock BB ni n skrg Pkai ios 5.1.1 n dh jailbreak.pasni da leh tdo ngn tenang.

  23. mntk tlg..sy pngguna bru iphone 3g 16gb secondhand..version 4.2.1 dan firmware 05.13.04..bru2 nie install itunes kt lptop..pas2 gtal tgn g ccuk gne usb byk gmes.apllication hlang..apa mslh ekk..?? sy xbackup lu ke..?? dan springboard da crash..cmne ekk?? plz help..pngguna bru nie..hihi =)

    • lebih kurang macam tu la.sebab bila kita sync,die akan detect hanya software di dalam pc anda sahaja,tidak didalam iphone anda.jadi kalau dah hilan terpaksalah download semula.sebenarnya kalau sebelum kita sync,dia akan request untuk backup file,tapi selalunya ia ambil masa yang lama jadi ramai yang tertekan button cancel.saya pun buat macam tu jugak..jadi kalau dah hilang downloadlah yang baru.untuk springboard download je melalui cydia dalam iphone anda,kalau takde cydia,kena jailbreak dulu.kalau nak apps free.download kat link dibawah nih

      apptrackr.org

  24. hi suka.. blh ikut tutorial yg suka baru post d blog tu dh ke? sgt tak sabar nak guna iphone tue.. dh la nak dkat raya..huhu T.T reply me asap.. thanx:)

  25. hi suka.. i dh try tp msi failed.. mgkn sy silap pndg or silap tekan.. blh tak suka explain or buat tutorial cara unlock tue ikut kefahaman suka sndiri.. i mean sy nie tak lah pndai sgt, blh kira lngsng tak pndai.. jd ada yg sy tak fhm.. blh tak suka tnjuk cara2 guna bhsa yg sng difahami.. hrp suka blh tlg..huhu thanx suka:)

  26. hi…tolong la tolong….saya ada dpt iphone 3g ni…tp nk download FB, Whasap sume xbleh install la…die btau soh update version…cmna nk update version eh?? skg ni

    version : 3.0.1 (7A400)
    Modem Firmware : 04.26.08

    • sonang jo tu.jap eh

      STEP 1

      DOWNLOAD FILE IOS ANDA DI SINI

      STEP 2

      SUDAHKAH ANDA MEMPUNYAI ITUNES DI KOMPUTER ANDA?JIKA TIADA DOWNLOAD ITUNES TERSEBUT.OLEH DIDAPATI DI WEBSITE APPLE
      PERINGATAN.JIKA ANDA DITAWARKAN UNTUK UPDATE IPHONE ANDA SELEPAS MENYAMBUNG USB CABLE.KATAKAN TIDAK SAHAJA KEPADA MESEJ ITU.KERANA IA BOLEH MEMBAWA KEPADA KEMUDARATAN

      STEP 3

      SAMBUNGKAN USB ANDA DAN TUNGGU SEHINGGA ITUNES DETECT IPHONE ANDA,JIKA TIADA APA APA BERLAKU SELEPAS KABEL DISAMBUNG,SILA RUN ITUNES YANG SUDAH DIINSTALL SEBENATAR TADI

      STEP 4

      SELEPAS ITUNE SUDAH MENGENALI IPHONE ANDA,PILIH IPHONE ANDA MELALUI MENU DISEBELAH KIRI PADA ITUNES DAN TEKAN (JANGAN LEPAS) SHIFT DAN KLIK PADA RESTORE DI RUANGAN VERSION
      restore

      KEMUDIAN PILIH FAIL IOS YANG ANDA DOWNLOAD TADI

      BIARKAN PROSES UPGRADE ERSEBUT SEHINGGA SELESAI

      JIKA ANDA RASA TUTORIAL INI AGAK SUSAH,IA ADALAH BERTUJUAN UNTUK MEMELIHARA IPHONE ANDA DARI AUTOMATIC UPDATE OLEH ITUNES.

  27. suka…soklan lain plak…mcm mana nk dpt cydia tu…saya try jailbreak…tp xlepas2 nk buat dfu mode…dh ikot tutorial kt youtube pon xjd….buntu2…..

  28. helo bro,
    aku dh upgrade iphone 3gs 4.1 ke 5.1.1. lepas tu baru aku tau kene unlock phone klu x xde network. baseband sekarang 6.15.00..

    cmne nak wat ek?

  29. lg satu…sy beli ats owg so sy x tau mcm mane nk gune…sy nie mmg xtau langsung psl iphone nie…nk downld jailbrk pon x yau…tlg sy…

    • salam sha
      1st kalau nak tahu version ios,pergi ke
      SETTING>GENERAL>ABOUT>VERSION
      2ND UNTUK BESEBAND SETTING>GENERAL>ABOUT>MODEM FIRMWARE

      benda ni penting untuk jailbreak dan unlock.lagi satu model mana iphone anda?

      tq

  30. Salam bro,saya baru jer jailbreak iphone 3gs .Semua ok tapi camaner nak masukkan lagu sbb itunes cuma ada option restore backup jer…mcmana nak sync?mnta bantuan ..Tq

    • salam wak cina

      kalau die suh restore tu ,xbleh cancel ke.abaikan je restore tu.rasanya kalau abaikan mungkin boleh masukkan benda lain.ataupun itunes anda dah out of date.ce check itunes tu uptodate ke idok

      tq

      cheers…

    • Salam sue

      Itu maknanya ios anada dah corrupted.jadi utk itu anda perku install semula ios anda dengan cara restore

      Tq

      • Suka..leh bantu sy? Sy pkai hp 3gs.. Skrg iphone mati..then on keluar gmbr itunes dan usb.. Sy dah upgrade..tp still xboleh.. Ade symbol (-1) suka boleh bantu sy?

      • salam din

        tu maksudnya din kena restore ios.kalau din dah upgrade,bleh bagi version ape yang diupgrade?sebab itunes takkan benarkan ios lama diinstall kedalam iphone anda jika mereka ada keluaran terbaru ios tu.misalnya kalau version yang diupgrade 4.1 tapi ios paling baru adalah 5.1.jadi kena upgrade ke 5.1.kalau nak jugak boleh,kena jb iphone anda tu

      • Suka..thanks kerana memberi respon..sy din yg tanya pasal restore 3gs.. Version die xde tulis..cume ade n/a shj.. So ape yg sy harus buat?

  31. tuan..nak tanya la.. saya haritu tergatal tgn, sbb kamera rosak aritu… terusik2 tgk2 ilang camera roll.. cmne ye nak buat.. aritu ingat update guna itunes.. tgk2 sangkut lak dia tulis simkad xsupport utk malaysia, dia tulis baseband problem katanya… so saya jauilbreak balik.. tp camera roll still xde.. tp software2 lain ada.

  32. asalam..sy pengguna baru iphone 3gs ios 5.1.1…memang meraba2 la jugak nk guna..naik pening kpla…
    1st : jailbrek tu tuk ape?n camane nk dptkn jb tu?
    2nd : bc komen2 kt atas,sy xphm psl factory unlock?????terangkn sket…:)
    3rd : nk download free song xreti2…
    4th : cydia tu tuk ape?????

    bantu ye…….:)

    • hi lala 111

      sorry kerana lambat reply
      account email i has been compromised
      unuk menjwab pertanyaan anda
      1.jailbreak tu membolehkan anda menggunakan software,application yang dah cracked.pendek kata takyah bayar la.so bila jailbreak boleh la install software yang dah crack,kalau tak iphone anda akan menolak semua aplikasi ni dari diinstall dalam iphone anda
      2.factory unlock adalah model iphone yang sudah pun diunlock di kilang iphone.unlock ni membolehkan anda untuk menggunakan simkad tempatan seperti di malaysia.kerana sesetengah iphone yang datangnya dari us adalah lock.jadi tak bolehnak pkai simkad malaysia.kena pakai simkad us baru boleh
      3.nak download free song.kena la download dalam komputer pastu sync masuk kedalam itunes.komputer anda mesti ada itunes kerana iphone hanya menerima aplikasi dari itunes sahaja
      4.cydia tu banyak gunanya.antaranya membantu anda untuk unlock iphone anda.cydia juga menyediakan software oleh develepor untuk digunakan bagi tujuan memaksimumkan penggunaan iphone anda

      tq

      • happy sbb suka dh rply… hihi… td i dh nk try wat jb… tp bile nk wat dfu mode, xmenjadi2 plak… dh tgk tutorial pn xjadi.. tension btl.. kejap2 kuar pic apple, xpn smp tersnap pic, xpn lgsung xgenerate ape2…. hmmmm

      • lala ikut x step die,selalunya
        1.press and HOLD power button dan home button
        2.tunggu sampai logo apple keluar release power button
        3.tunggu sampai keluar jb anda tu

        kalau x leh gak,bgtau suka jb apa lala guna

      • sy nak guna redsnow….
        ios 5.1.1(9B206) filmware 05.16.05
        nape ntah xleh nk dfu mode..dia kata no device detected..padahal rasanye dh ikut step dh..

  33. salam, saudara sakuman. saya terupadte ios 5.1.1. lepas jailbreak guna redsnow terus unlocked. network no service. version 5.1.1 firware 06.15.00

  34. salam suka
    saya ada ipad 2 3g+wifi
    sy guna sim card digi skrang
    version 4.3.3(8J2)
    mdern firmware 04.10.01

    klu nk update ios kne guna itunes ke?
    klu dh wt backup kt itunes, and then restore semula, software lame2 akn hilang or ada lg?
    sy dh download absinthe-win-2.0.4 ..

    klu dh berjaya update ios n JB…sim card digi sy still blh guna X?

    • hi ejaechong

      untuk update ios memang kena guna itunes
      bila ada buat backup,apps akan disimpan dalam komputer anda.so no worries
      kalau update ios,kena tengok jugak model dari mana.kalau beli kat malaysia rasa tiada masalah.kalau masa beli tu takde buat unlock mungkin ipad tu tak perlu diunlock

      tq

      • sy beli ipad kt malaysia,skrg blh guna simcard malaysia..
        klu dh update version ios 5.1.1 blh guna lg x simcard malaysia?sy bimbg xleh guna simcard mas lps dh update

      • salam suka…sy dh cuba update ios 5.1.1..ada error 3194..sy dh cuba edit hosts file..tp,still xjd lg…suka ada idea???
        sy bc kt apple…mmg ada problem utk update ios 4.3.3 ke 5.1.1 or len2 ios..penin dh sy cuba ni

      • Slan ejaechong.
        mengikut pengalaman suka,appke akan paksa pengguna devicenya update ke software paling baru yang available untuk device anda.kalau tak percaya,lepas kuar error tu cuba try jb trus.sebab suka sendiri pernah alami masa nak upgrade iphone ke software yabg paling compatible masa tu.tapi masa tu jugak apple ada keluarkan software version baru ubtuk iphone suka.hasilnya gagal.lebih sebilan suka tunggu untuk dapat jawapan.akhirnya suka terus je jaolbreak.guess what.sampai hari ni iphine suka masih gunakan ios yang lama.

        Tq

      • Salam suka
        Owh..jd saya kne update ke version 6.0.1 la ni?problem ni,sbb still semi lg,bl off,xleh guna dh sume apps bl on semula..terpaksa la kne tggu lg..haha.tq suka

  35. Assalam.sama seperti di atas,iphone sy x boleh pakai sim card malaysia.beli buatan jepun.
    version : 5.1.1(9B206)
    firmware : 05.16.05
    how’s to jb?tq..

  36. salam.
    Suka. Saya baru beli Iphone 4, versi 5.1.1 (9b206). tapi beli dengan kawan. hehe.
    Saya nak minta pertolongan dari Suka, macam mna saya nak tahu iphone saya dah diJailbreak atau tidak?..Klau saya belum jailbreak, macam mana say nak jailbreakkan iphone ni?..saya ada tngok beberapa video cara nak jailbreak, tapi tak yakin lagi boleh buat atau tidak. Jika Suka tak keberatan, boleh bagi cari yang mudah dan senang saya nak faham. terima kasih.

    • salam asraff

      kalau nak tahu dah jb atau x,tengok kat apps dalam iphone anda tu,ada tak cydia,selalunya kalau ada cydia,maknanya dah jb.so tak perlu lagi jb sebab jb ni banyak step.kalau takde kita boleh proceed dengan jb ok.

      tq

  37. Salam tuan suka, saya punya 3gs ni bingai la, masalah dia, bila saya masuk dlm app cntohnya mcm whatsapp, baru dia connecting, kalo kluar app tu, trus xsmbung, zello tu pun cmtu, dlm app , elok je org berzello, bila pergi home je, trus suma software push saya dah install.

    Version 5.1.1 (9b206)
    Model Mbl717LL
    Firmware 5.13.04

    • ok.mungkin anda kena guna multi tasking.apa kata try selidik multi tasking untuk iphone 3g di youtube.saya pun ngah buat research gak ni/tq

  38. Sy baru pakai iphone 3gs second hand version 4.2.1 (8C148a) Model MB717LL Firmware 06.15.00…Nk tanya camner nak upgrade IOS 4.3.3 yer….Banyak App guna IOS 4.3…x best la plak x ble upload…ble tolong

    • bley je bro.kalau nak upgrade kena check sama ada version tu dah ada jb untuk iphone anda atau tak.kalau x jenuh la nak tunggu jb.
      ok untuk bro ni link untuk jb
      kalau nak upgrade ios,kena guna itunes.kalau upgrade direct ikut cara halal akan memakan diri sendiri,jadi saya rekomen buat cara manual.senang jo tu.
      download ios anda

      selepas download di pc anda,buka itunes,buka page yang bgtau pasal iphone anda tu dan tekan “SHIFT” pada keyboard anda dan klik restore pada pege tersebut.kemudian sila pilih dimana anda simpan file anda tadi tu

      teruskan proses ini sehingga nanti mungkin ada error.jangan panik.tarik nafas.telan air liur ,terus buat jailbreak,pedulikan mesej error itu.

      jika ada masalah pm me ok

    • cydia tu macam untuk dia nyanyian najwa latif.haha.cydia tu apps yang akan diinstall bila kita jb iphone kita.function die adalah ala ala itunes dimana anda boleh download software dari developer untuk hack iphone anda.mana kala installous pula adalah apps di dalam iphone anda yang boleh didapati melalui cydia .fungsi installous ini adalah untuk anda memuat turun apps yang telah dicracked terus ke dalam iphone anda
      logo cydia cydia
      logo installousinstallous

  39. salam suka..saya baru beli iphone 4
    version 6(10A403)
    modern firmware 4.12.02
    sy dh JB guna redsnow_win_0.9.15b1
    sy dh install installous 5.
    sy masuk game ipa yg sy download dr apptrackr..bl sy install xleh..then,
    bl sy restart hp,cydia n intallous xleh masuk..
    pe masalah ni????penin

    • oh.kalau camtu mungkin kena jb lagi skali dan lepas dah jb.untuk masukkan apps yang dah crack ,kena download appsync dari cydia.baru boleh sync itunes dengan iphone anda

      ________________________________

      • salam suka…sy rasa utk ios 6 xleh guna installous 5…sbb sy xleh install game..
        sy cuba cara len utk install..sy double clik kt file yg nak di install,baru blh..guna itunes la…

      • salam suka…sy ada tgk kt youtube..yg ios 6 ni semi unthered..mksd nye,kite xleh off iphone..bl kite off iphone,bila on semula,sume apps cydia xleh buka…kne jailbreak smula..baru blh guna semula apps..dlm erti kata len,iphone xleh off la…suka ada nk komen???

      • Salam ejaechong

        Itu memang betul.tapi kalau kita guna iphone atau ipad pun kita jarang off kan?so suja 4asa no prob untuk itu sementara nak tunggu thetered jb.itu pendapat suka la

  40. kalau ada sapa2 nk unlock sim iphone 3g, 4, 4s, 5 boleh roger sy…. sy cas x mahal… harga serendah dari RM60 (market price kat Low Yatt dalam RM150 – RM300).. bergantung kepada original set to daripada negara mana..

    unlock sim ini adalah online dengan Apple Database.. kalau dah upgrade baseband still akan unlock juga.. lifetime unlock… boleh upgrade IOS… (ini bukan jailbreak)

    tempoh unlock mengambil masa paling cepat 12 jam.. paling lambat 48 jam.. jika x berjaya wang akan akan di pulangkan..

    berminat? x perlu hantar phone ada kepada saya.. cuma bag info seperti berikut di email box saya (khairilanwar.rusli@gmail.com) ..

    1. IMEI no / Serial no
    2. Jenis iPhone (3g? 4? 4s? 5?)

    saya akan mengenal pasti set iphone anda daripada negara mana dan baru saya akan beri harga untuk unlock.

    • salam aida
      gunakan itunes.x susah pun.ramai kata susah and sebab tu mereka beralih kepada android.
      download je itunes,google je itunes.download pahtu try guna k.sonang jo.kalau nak download games free ce bace pos suka sebelum ni dalam kategori iphone
      tq

    • salam suka…sy rasa utk ios 6 xleh guna installous 5…sbb sy xleh install game..
      sy cuba cara len utk install..sy double clik kt file yg nak di install,baru blh..guna itunes la…

  41. cm ne kalau sy buat cara sy guna pc je ?mksudnya sy download itunes guna pc.. lg senang atau susah nk transfer ? mohon tunjuk ajar ye .

    • SALAM NURAIDA

      ITUNES MEMANG KHAS UNTUK DIGUNAKAN PADA PC SAHAJA.SENANG JE.JANGAN RISAU.DOWNLOAD JE ITUNES KE DALAM PC ANDA.SAMBUNG IPHONE ANDA KE COMPUTER DAN LAUNCH ITUNES.KEMUDIAN SYNC IPHONE TU.KALAU NAK GAME FREE HABAQ KAT CHEK.SAYA AJAR MACAM MANA K.

    • salam adey riza

      buat pengetahuan adey,iphone tidakmembenarkan bluetooth file ,jadi kena la masukkan melalui itunes.ada banyak sebab untuk itu,salah satunya untuk mengelakkan virus .jadi guna itunes untuk masukkan file anda.

      • HAII SUKA NAK TANYA SAYA PKAI I PHONE 4 BILA UGRADE VERSION 7
        TRUS NO SIM. KNAPA EEH BLEH TLONG TAK..

  42. Saya ada iphone 3gs ios 6.0.1 (10A523) carier maxis 13.0 modern firmware 05.16.07 macam mn nk jailbreak?.. rasa cam boring jer nk download app kena bayar,mp3 xblh bluetooth

    • salam chuck

      unuk iphone 3g,hanya boleh sampai ios 4.21 sahaja.4.3.3 tu untuk 3gs boleh.risiko dia kalau install takut hang.

      tq

  43. sy update firmware ke 3.1.3 dgn iphone 2g, tapi lepas restore di itune. tertera ‘sim card inserted in this iphone does not supported. ape perlu dibuat?

    • salam ayu.
      bila die tak recognize firmware tu,cuba ayu check,adakah ios dan redsnow tu dalam folder yang sama,atau adakah redsnow to compatible untuk ios tu
      kalau nak cuba yang lain boleh cuba tutorial kat bawah k

    • salam ayu

      salah satu sebab kenapa redsnow x recognize firmware adalah kerana redsnow version yang lama.so download lah yang baru.kerana bukan semua ios boleh di jailbreak menggunakn reedsnow yang sama

      tq

    • salam mohon bantuan
      kalau lama sangat,jailbreak je lagi sekali.selalunya suka buat macam tu,nothing to lose.kadang kadang masa kita buat jailbreak tu,ada ganggu sikit coding jailbreak tu

      tq

      • Suka…nak jb mcm mana sy btl2 xtahu kalau sy nak upgrade ios 4 boleh tak tp suka boleh ajarkan ?? Sy Alami bnyk problem dgn fon ni..fb pun xboleh nak buka sy btl2 phm..nyesal beli huhuhu

  44. Saya nak tanya… baru sblan tuari saya jb iphone ke version 6.0.. selepas jb…. cydia saya hilang… budak tu kata nak amek semula kena jailbrk dulu… sekarang jb x stabil dia cakap .. betul ke? bosannya cydia x ada… cam guna tipon biasa pulak….

    • salam anita

      jb untuk ios baru memang lambat kuar,selalunya makan bulan,kalau bosan anita boleh cuba downgrade ke ios yang dah memang stabil jb.senang je.suka bleh ajar.sebab suka pernah merasa pakai iphone tapi macam pakai 3310.huhu.selalunya takde cydia tu maknanya tak jb pun lagi.
      tq

      • slm.. tq… semalam ad call member psl iphone ni… dia ckp x boleh REJAILBRK..tnggu yg baru… mmmm lmbt sngt,, boleh g taw camner caranya… poblemnya itunes saya x leh updates apsl nye.. so dia x leh sync…adehhh…. saya da la PANDAI nak gode lptop tu… kang gode jadi len plak…:) hehe… camni lah org “pndi IT ” kn? cian..cian..tuk pngthuan suka,,, sblom jb iphone saya tu 5.1.1 … sblom ni kalo update n jb x pernah hlng… kali ni update vrsn 6.0 trus hilang…. syahdu btol… kalo saya pndi,, saya da usik tpon ni.. sbb x pndi cam jadi ayam berak kapur..boring.. boring….. kalo cydia ad cam 2 saya leh wat… ad installing.. ni app store biasa tu x bape best gamenya… huhu…

      • salam anita

        kalau x nak tunggu,kita boleh downgrade ios tu.suka pernah buat .dari tunggu tak tahu bila baik downgrade.den pun alami masalah yang sama,kalau nak boleh cuba .refer komen terbaru saya kepada den
        tq

    • Salam anita mohamad

      Maafkan hamba,hamba gagal untuk mencari detai yang anda berikan,jika tak keberatan,bolehkan anda mqemberikan detail lagi sekali kepada hamba,nak jb ios 6 kan.kalau iphone 4 referr post terbaru suka,lain lain modeql belum ado lagi

      Tq

    • salam den

      1.download redsnow
      2.download ios 5.1
      3.buat folder “pwnage” pada desktop dan simpan fail yang telah didownload kedalam folder ini
      4.buka itunes.sambungkan iphone anda,klik pada iphone anda tekan “shift” dan klik restore
      5.biarkan ios tu diinstall .dan bila ada error,ignore je error tu.terus proceed dengan jailbreak

      tq

  45. Salam..

    Saya dah ter upgrade ipad 2 (3G+wifi) saya ke ios 6.0.1..So,saya nak tahu adakah boleh di downgrade semula ke ios 5.1.1?Kalau boleh,leh bagi tahu cara dia tak?

    • SALAM AIMAN

      UNTUK DOWNGRADE IOS TU KALAU IPHONE.SUKA BIASA BUAT,TAPI KALAU UNTUKI PAD TAK PERNAH SUKA CUBA.TETAPI BOLEH JE KALAU NAK CUBA.NOTHING TO LOSE RIGHT? Follow link ok
      sini

  46. Salam suka, help me :( saye dpt iphone 4 dr US, then sye pergi kedai kononye nak software, sye mntk cine kedai tue mcokkn sim sye, bler da mcokkn sim, sim xbole detect then sume yg ade kat iphone tue da hilang.. mcm mane sye nak aktifkn iphone sye balek?? then mcm mane nak cek version n bla.. bla.. tue.. arap suka dpt bantu ;(

    • salam eyma

      mengikut cerita eyma,iphone eyma tu kena unlock dulu.untuk pakai sim malaysia k.suka boleh tolong tapi kena bagi suka details seperti di bawah k

      iphone model:
      modem firmware:
      version:

      (semua ni boleh didapati melalui settings,general,about)

      tq

      • suka, iphone 4S eyma model MD382LL, modem firmware 3.0.04, version 6.0.1 (10A523), plss suka help me :(

      • Slam eyma
        Oops nampaknya suka dah terlepas pandang.benda ni jadi mesti lepas eyma update ios eyma kan?untuk pengetahuan eyma,belum ada lagi jb utk ios6 dan jika tiada jb ,maka tidak bolehlah iphone tu di unclock.kalau nak jugak boleh degan cara mendowngrade ios anda ke ios 5.jangan risau.kalau nak buat katakan ya!iphone anda 4s warna outih 64gb kan?

        Tq

      • suka, xde pon software cydia.. cmne nak crik software tue.. skg nie iphone eyma tulis no service.. so xde line, xbole wat col or msg :(

      • Salam eyma9187

        Kalau takde cydia maknanya anda kena jb dulu then baru boleh unlock iphone anda

        Berikan saya model iphone anda

        Modem firmware
        Version

        (Semua ini boleh didapati melalui settings …general

  47. nak mintak link.. mcm kalau iphone nk msuk lgu atau game, atau nk tukar ringtone..apa2.. kne pakai software kn.. sy ada pakai pcsuite.. tp skang mcm tak boleh guna.. ada software lain ke selain tu?

    • satu lagi… nk tnye,, kalau iphone 3g..tp ios 4.1.. lepas tu contoh nk download application atau game.. byk xboleh sbb nk ios 4.3 atau pun ios 5.. susah la cmtu nk pkai? mmg xboleh intsall la gitu?

      • salam aizat

        memang begitulah nampak gayanya.kalau nak pakai boleh cari apps yang lama lama.itulah taktik diorang suh beli yang baru.bawakkan bersabar wahai saudara ku

  48. Salam Tuan… tumpang nak bertanya… hamba ni baru lah TERbeli iphone3gs.. kononya nak la try pakai gak… baru 2-3 hari pakai… tetiba tak da line.. No service… pa ke jadahnya tu… tanya member2 pun diaowg tak pakai iphone…terbantut nak pakai iphone ni… mcm mana nak setel kc kuar blk line maxis @ celcom tu… TQ Tuan Suka..

    • salam pokde ermy
      terlajak perahu boleh diundur
      terlajak beli tanggung sendiri.haha

      ok kalau macam tu kena unlock tu.tapi sebelum tu cuba masukkan simkad lain dulu.tengok boleh pakai tak ,kalau tak kena unlock.reply nnt suka ajar bagaimana,kalau betuk kena unlock,pergi ke settings,genearal,about bagi suka modem formware dan version
      tq

    • salam yaya.sonang jo tu
      cucuk pada pc
      klik my komputer
      ce tengok apa yang baru pada device list
      kalau iphone anda muncul.klik ,dan cuba tengok dalam dcim
      tq

  49. slm suka….. yg tuari suka ajar nk dwngrade tu x boley wat… saya sruh mmber watkn… dia kate x boley.. sbb dlm iphone tu no yg kt cdyia tu sume tipon x sama… dia ckp la.. adeh pening kepala… biler nk dpt cdyia smula ni!!!! boring!!!!

    • sabar anita
      no apa yang tak sama tu,ok kalau macam tu suka bagi cara paling senang
      sekarang suka perlukan model iphone anita k
      tq

    • salam kamarul
      kalau nak kepastian ,konfirmkan version yang paling latest utuk ipod tu.kalau da konfirm nanti suka try tengok ada jb tak utk ios tu
      tq

  50. salam suka, saya baru beli iphone 4s. tapi bila masukkan simcard, no serive (no provisioned) apa maksud die eh?
    version 6.0.1 (10A523)
    model MD239MY
    modem firmware 3.0.04
    pleaseeeeee………

  51. salam suka…saya beli iphone kat member saya.belum jb lagi.so nak mintak tolong suka ajar camana nak jb..ios 6.0..modem firmware 05.16.07..mintak tolong jasa baik suka ok..tima kasih!!

    • salam arif
      x guna itunes dari segi apa tu.samada masukkan guna itunes atau beli di itunes?kalau x nak beli boleh buat sendiri.kalau nak suka boleh ajar.sonang jo.tapi kalau x nak masukkan guna itunes pun boleh.tapi percaya lah bahawa guna itunes lebih mudah.kalau nak try masukkan x guna itunes,cari software iphoneexplorer.ce try gune dlu
      tq

      • salam..
        maksud nye x payah beli kat itunes…boleh or x boleh mcm ne nk downdload lagu n terus wat ringtone…huhu mtk tunjuk ajar maklumla bute it …skrg boring la asyik pakai ringtone hp je hukhukhuk

    • Slm arif.. nk kngsi jek…awk g kt cdyia download app ANYRING…..dgn anyring kita boley wat ringtone terus x payah guna itunes…:)

  52. serios mmg xpuas hati… sy pkai fon 3g.. lepas tu ada whatsapp.. selama ni elok je pkai whatsapp version lama 2.3 atau pun 2.4.. skang dh kuar version 2.7.. lepas tu kne tendang,. nk kne daftar num fon balik utk start whatsapp.. tp nk dftar xboleh sbb sy nye vrsion lama.. nk kne download yg vrsion bru.. nk download yg baru xleh.. sbb skurang2 nye kne ios 4.3.. saya punya 4.1.. so xkn la semua fon nk kne ios bru,, mcm mana 2g,3g.. xleh pkai application la cmtu? apa apple ni?

    • salam blur
      whatsapp tu bukannya apa,dah try yang baru tak?yang baru cuma boleh pakai untuk setahun sahaja secara percuma,lepas tu kena bayar.biasa la .y***d*.memang camtu .so bawakkan bersabar atau upgrade iphone anda .apple hanya kambing hitam,whatsapp adalah penyangak besarnya,huhu

  53. Salam suka..
    Sy ada download game drp 4shared..
    Tp,ada game yg xleh install..mcm ni die tulis
    The app was not installed on the iphone because you are not authorized for it on this computer..
    Ok,klu sy masuk kn apple id n pasword..dlm erti kata sy authorized la..ada pe2 jd x kt iphone sy?pe yg saya paham app yg xleh install ni sbb purchased dr itunes store..so,kne authorized dulu..bru blh install..tu yg sy paham..
    So,klu sy authorized, akn jd pe2 x kt app yg dh sy install sblum ni?

    • salam ejaechong.authorized tu hanyalah untuk memastikan pemilik sebenar iphone tu sahaja yang boleh apa apakan iphone tu.dalam kata lain,bila kita authorized komputer tersebut ,maka komputer tu boleh apa apakan iphone anda.jangan risau.tiada apa yang akan berlaku pada iphone anda.tq

  54. salam Suka,
    saya ade masalah dgbn Iphone sy yg mana FB apps xley bukak, dia hang pastu terpadam ,
    2) whatapps dan Viber xkua notification
    3) installous xley bukak error : version Outdated

    details my iphone :
    ios 4.1,4.3.5,5.1,5.1.1,6.0.1

    sila bantu saya dalam hal ni terima kasih :)

    • salam zaid.kalau dah terdelete cydia,jb je semula.tak perlu nak update ios.cari jb yang bersesuaian dengan ios anda.

  55. Salam..Suka, sya xboleh unlock code guna instructions diatas..harap SUKA ley tolong sy..

    Model : MB500ZA
    Version : Versi0n 4.2.1 (8C148)
    Baseband : 05.15.04..
    Tolong yew…terima kasih..

  56. Salam..suka,sya ada masalah untuk unlock sim code guna instructions di atas..sya nak masuk kan sim xlepas2 agy..

    Model : MB500ZA
    Version : 4.2.1 (8C148)
    Baseband : 05.15.04

    Hrap SUKA ley tolong saya..terima kasih..

    • Salam miss beez.memlui model tu suka check dah memang factory unlock jadi takyah unlock lagi.mungkin simkad problem.cuba try tukat simkad dulu,nanti takut kalau dah jb and unlock nnt tak jadi jugak

      Tq

  57. Salam Suka nak mintak tolong saya punya iphone 4s tak bole pakai simkard malaysia sbb phone ni set luar negara… Macam mane nak unlock sim kat phone ni?

  58. Salam..Suka, sya xboleh unlock code guna
    instructions diatas..harap SUKA ley tolong sy..
    Model : MB500ZA
    Version : Versi0n 4.2.1 (8C148)
    Baseband : 05.15.04..
    Tolong yew…terima kasih..
    REPLY
    miss beez
    Your comment is awaiting moderation.
    JANUARY 2, 2013 @ 5:53 AM
    Salam..suka,sya ada masalah untuk unlock sim code
    guna instructions di atas..sya nak masuk kan sim
    xlepas2 agy..
    Model : MB500ZA
    Version : 4.2.1 (8C148)
    Baseband : 05.15.04
    Hrap SUKA ley tolong saya..terima kasih..

    • Salam kisah manusia

      Dukacita dimaklumkan bahawa utk ios 6 belum ada lagi official jb .kalau nak jb jugak saudara boleh mencuba dengan mqendowngrade ios anda kepada ios 5.kalau tak nak jugak boleh terus menggunakan iphone anda seperti sediakala dan membeli dari app store .huhu

  59. salam…suka…saya dah try buat guna instructions di atas..tp masih xdpt nk unlock iphone sya…tolong SUKA…:(..

    model : MB500ZA
    version : 4.2.1 (8C148)
    baseband : 05.15.04

    tolong yew SUKA….terima kasih

    • Salam miss beez
      Elalui pemerhatan suka,model iphone miss beez ni sebenarnya x paya diunlock.memang boleh terus guna sebab set ni asal dari singapore.ipohone 3gs 16gb white kan?cuba tukar dengan simkad lain.mungkin simkad tu problem

      Tq

  60. salam suka aku ni bru jek guna iphone 3g..aku dah jb smlm.. so skarang ni aku nk unlock cz iphone aku masok sim mcm masok abok jek..xde beza pn.. aku dah try buat mcm yg ko tunjuk ajar kat komen2 di atas

    1.open cydia
    2.tap manage
    3.sources
    4.edit
    5.add
    6.masukkan url http://repo666.ultrasn0w.com
    7.pastu add
    8.tap search ultrasnow
    9.install
    10.reboot

    tp tangkat no 6 masokkan url ni x lepas leee
    dia kate ” the indicated respository could not be found. this could bebecause you are trying to add a legacy installer repository(these are not supported). olso this interface is only capable of working whit exact repository and are having issues please cntc the author of cydia with any quaestions you have”

    iphone 3g, 4.2.1 (8c148), 06.15.00
    Fff

    • Salam saleh
      Kadang kadnag kita tersalah teqngok url tu.cuba perhatikan betul betul ,snow tu o die adalah kosong sebenarnya.ye ke idok awok tersaloh kat situ.saye pun same gak.pernah tersalah taip
      Tq

    • Sam ja,a

      Dari pengetahuan suka,iphone dari jeoun memang factory unlock.so boleqh terus guna simkad malaysia.apa kata jika cuba dengan tukar simkad dahulu.takut2 simkad tu yang rosak

      Tq

  61. salam saya dah jailbreak hp saya baru nie tapi selepas tue terus no service.. waaa mcm mn nak nak buat nie?? dan apa sebenarnya mslh hp nie?

    • Salam an

      Masalah sebenar nya adalah iphone anda perlu diunlock terlebih dahulu.mesti iphone tu set dari negara luar kan?bukan dari malaysia atau singapore kan?dan mungkin juga anda baharu sahaja update ios iphone anda menyebabkan basebandnya berubah dan menyebabkan unlock tu hilang.jika nak atasi masalah ni sila nyatakan model iphone anda dan modem fimware anda.tq

  62. Assalamualaikum s.u.k.a…sy ade bli iphone model 3gs seken..problm kt phone sy skang sy xleh dwnload ape2..cnth fb,die suh update ios..vrsion sy skang 4.1(8B117).firmware 06.15.00
    sy mmg zero bab iphone..sblm ni sy pki android..hrp tuan dpt bantu..tme ksh..

    • Salam lundu,untuk ios,setiap software ada compatibalitynya.bukan semua jenis iphone boleh main software baru.jadi untuk menggunakan software baru anda perlu update ios anda.tetapi malangnya bagi mdel tertentu iphone seperti iphine 3g terhad kepada ios 4 sahaja.jadi kalau nak download software,anda perlu memstikan software tu compatible utk iphona anda,jika tidak download sahaja software version lama .masih boleh digunakan lagi.kalau tak silap suka,utk ios 4 masih banyak lagi software yang compatible.trimas

  63. Salam suka..blh ke kite downgrade ios 6 ke ios 5?sbb sy tgk kt youtube mst kene ada save shsh bagai..sy pn xbrp phm..1 cara lg ,sblum iphone kite diupdate ke ios 6,wktu iphone kite ios 5 dulu,telah pun dijailbreak atau dh buka app cydia wlaupun skali..baru blh kite downgrade..sy x downgrade iphone sy sbb wktu ios 5 dulu mmg xjailbreak..sy pn beli 2nd.bimbang klu sy wt proses downgrade iphone jd problem plak..suka ada nk komen?

    • Salam ejaechong
      Selalunya shsh tu diorang guna bila diorang nak simpan configuration untk iphone tu.macam tak nak hilang unlock ke,jb ke.tapi kaaukita ada simpan dalam pc kita apa salahnya kalau kita trus downgrade.selama ni oun suka trus downgrade ok je.ce try ejaechong.nnt cter skit kat suka

      • Blh sbb suka dh jailbreak version yg sblum nye..then,suka dh buka cydia wlaupun skali..so,dh automatik dh save configuration.so,bl suka downgrade…sume data2 dh ada..2 yg ok..tp,klu wktu iphone kite ios 5 kite xjailbreak,pastu kite upgrade ke ios 6..then,kite nk downgrade semula ke ios 5..mmg akn fail…2 yg sy paham ape yg sy baca n paham kt video youtube.atau suka ada idea len?

  64. suka…baru ni saya update ios saya dr 3.1.3 ke 6.0.1….bila dah update kat itunes cydia dan installious seme hilang….mcamana nak jailbreak balik? dan saya baca comment2 ni…saya tak paham kenapa nak downgrade? ios yang terkini tu tak bagus ke apa? saya bab2 iphone ni kurang paham sikit…sb tula smalam baru duk update disebabkan bila nak download tango dia suruh update ios…..tapi bila dah update hilang plak semua nya….ni saya pun iphone 3gs…version 6.0.1 (10A523), modem firmware 05.16.07 model MC132ZP

      • Salam nisa.nampaknya cenggitulah.downgarde je.buat apa nak tunggu kan?nanti bila dah ada jb utk 3gs blh la upgrade balik

  65. tuan rumah sila bantu saya…
    saya pengguna iphone 4 version 4.2.1
    modem firmware 03.10.01
    macamana sy nak upgrade version n semuanya… tolong sya terlalu 0 tentang iphone ..tak berapa paham unclock dan jailbreak.. iphone saya ni set us.. huhuhu bantulah saya

  66. so skrang suka mcamana saya nak downgrade dr 6.0.1? bantu saya….saya mmg tak tau ni….dan lepas downgrade nak kene jb balik ke? terima kasih suka…

  67. salam… saya baru beli iphone 4S …nak tanya suka camner nak jb …
    version:5.1.1(9B206)
    modem firmware: 1.0.13
    dan 1 lagi camner nak cydia?

    sy memg xtau lagsung nk guna iphone ni..nyesal pun ada..
    harap dapat bantu…

    • Slam akma

      Kalau akma dah ada cydia,maknanya iphone akma tu dah jb.kalau dah jb tak perlu la jb lagi kan?berbalik kepada keluhan akma tadi,apa yang akma tak tahu.bagitahu suka satu persatu dan suka akan guide ok.dwont worry,susah sikit tapi seronok banyak

    • Salam akma.

      Kalau pasal cydia ni tak trntu akma.kadang ok and kadang tak.tapi selalinya bila suka ada masalah dengan cydia ,suka akan jb lagi sekali.selalunya berkesan.mungkin akma boleh cuba

      Tq

    • Salam neena

      Version yang neena bagi tu adalah version yang paling selamat untuk iphone 3 g,tetapi kalau untuk 3 gs boleh pergi tinggi sikit lagi,sebab kalau 4.2.1 pun dah berat iphone 3g,suka masa pakai iphone 3 g cuma guna ios 3.13 je.ringan dan cepat.huhu

      Tq

  68. salam suka,sy pengguna baru iphone….nak tnya kenpa bila sy bukak je installous dia akn kluar “outdated version” aduhh tlong2

    iphone sy 3g
    version 4.1(8B117)
    m.firmware 06.15.00

    harap sgt suka dpt tlong….

    • Salam aton

      Kalau outdated version,apa kata try update ,cuba merayau dalam cydia tu.mungkin ada update baru untuk installous dalam tu.

      Tq

  69. Salam suka. sy ada mslh ni, tlg sayaaaaa!

    sy pakai 3gs.(abg sy punya). lepastu whatsapp, viber sy semua lately xblh guna sbb dia suruh update ke 4.3.. bila sy tye kwn2 sy, dorg ckp suruh sy update guna itune. smlm sy pn cucuk la iphone 3gs sy tu dkt laptop & itune tanpa fikir pnjg.(tak tahu pn ios iphone sy berapa semua, main buat je sbb xsbr nk dpt guna whatsapp). lpastu dkt itune tu ada tye nk update ke tak, so sy pn click update. lepas tu tetibe kt iphone sy dia start all over again, start dr mula. kena pilih bahasa, country semua. then, tiba part activate tu, dia ckp “couldnt be activate because the activation server is temporarily unavailable” . pastu dr smlm sy try activate xblh. wuaaaa apa sy nk buat ni.. :(

    • Slam nini.

      masa activate tu ada on wifi tak?atau kalau guna 3g ,setting untuk carrier tu ada tak?mungkin server not found tu kerana there is no internet connection.

      Tq

  70. salam..saya nak tanye,sy guna iphone 3gs..rsanya mmg da unlock factory sbb ble gna pa2 sim pun..masalahnya skg..selepas sy upgrade ke ios 5.1.1 firmware 05.16.05 tbe2 jer no service..kdg2 cuma searching..iphone blum jailbreak g..pa yg sy hrus bwat??tolonggg..

    • Slam plezhelpme

      Untuk pengetahuan anda,unlock tu hanya akan hilang kalau anda update software anda.sebelum ni pernah update ios tak?lepas update ada problemo tak?
      Kalau nak mintak tolong suka check factory unlock atau tak bagi suka model anda
      Dapatkannya di settings>general>about

    • Salam yanie chan

      Untuk iphone 3 gs memang boleh support.tetapi ada sesetengah feature yang mungkin anda tak leh guna seperti facetime dan siri.ambil kira juga dengan ketiadaan jb untuk ios 6 bagi model 3 gs,kalau anda memerlukan jb dan unlock disarankan jangan update.tetapi anda bebas membuat keputusan.keputusan ditangan anda.

      Tq

    • Salam bibie

      Kalau set singapore boleh je pakai kat sini.no problemo.sebab dah factory unlock .kalau nak konfirm lagi bagi suka model no.boleh didapati melalui setting>general>about

      Tq

  71. saya dh pkai iphone 5 sebelum ni…tak sampai sebulan dah hilang di RnR … very sad… lepas tu ada kawan ckap buy kat singapore harga lebih rendah… just tnya pendpt,,berlbaloi tak beli kat singapore dari sini????

    • Salam bibie

      Sebenarnya akalu beli kat singapore lagi mahal jika nak dibandingkan dengan beli dekat apple authorised reseller di malaysia.kat sini jadi mahal bila kita beli ngan orang atau kedai yang b ukan authorised reseller.sebagai contoh,ipad mini kat singapore harga dalam 12xx tapi kat sini 999 .mana lagi murah?iphone bibie dulu beli kat mana?kalau nak beli saranan suka jangan beli kat kedai telefon,pergi apple authorised reseller k,kalau nak tahu location reply comment suka ni

      Tq

  72. hi saya nk tnya npe iphone x leh bace sim,satu lg wifi kt iphone x detect lah…ni ade kene mengena gn cydia ke en…

    hrp membntu saya.

    tyou

  73. Suka, sy ade iphone 4s, br2 nie ade update facebook version baru…. Pas tuh, dah install
    Xboley bk facebook yg version latest… Berjaya install tp xboley bkk… Iphone sy dah
    Jb… Knppe ye? Iphone sy ios 5… tapi my asben pki iphone 5, tp die bole guna intall
    Fb yg latest version(xsilap version 5 kot)… Adakah sbb ios saye xsupport fb latest
    Version tuh… Helpp suka

    • Salam diana

      Klau dah jb,cuba rmove dulu facebook yang awak install tu,pastu cuba install semula.download pakai installous atau itunes?suka un pernah kena.tapi no prob lepas install semula facebook tu

  74. Bro cam mane nk upgrade ke ios 5 ? Dekat itunes asyik suruh ios 6 ,, saya xnak upgrade ios 6 tak leh nk jailbrake lagi kan ios 6 2… Mohon bantuan saudara .. Saya guna iphone 4 skrg version 4.3.1, nk twitter suma tak leh sbb suma guna ios 5 .. Hmmm

  75. Bro cam mane nk upgrade ke ios 5 ? Dekat itunes asyik suruh ios 6 ,, saya xnak upgrade ios 6 tak leh nk jailbrake lagi kan ios 6 2… Mohon bantuan saudara .. Saya guna iphone 4 skrg version 4.3.1, nk twitter suma tak leh sbb suma guna ios 5 .. Hmmm Tolong ye? :'(

  76. bro cam ne nak upgrade ke ios5 sya ios 4 skrang nieh.. bukak i tunes die ade ios 6 jer.. saya xnak upgrade ios 6 jailbrake die masih tak stabil lagi klan? hmmm.. nk main twitter sume tak boleh sbb suma kena ios5.. mohon bantuan encik suka… :'(

  77. Salam suka…nk tnya..mcm mna nk ubh bahsa erk???adoi..pening..dok biasa setting semua in english..tetiba malay..cmna mk ubh erk???

  78. Salam,saya baru guna iphone yang s/hand punya. Sekarang guna simkad celcom 1m’sia.hanya boleh main fb, google, kapa saya x
    Boleh nak tengok youtube.bila nk download whatsupp or apa2 x boleh l, katanya i0s expired, saya nk nk mintak tolong masa mana cara nk guna iphone.

    Version-4.2.1(8C148a)
    Model-MC637FB
    Modem firmware-06.15.00

    • Salam nur

      Untuk 3gs black awak tu,utk download software latest,anda kena update ios anda.bagi 3gs ios 5 pun dah ok sbb ios 6 utk 3gs b elum ada lagi known jailbreak.so update je ios 5.tapi ingat.jangan update automatik melalui itunes.kena buat cara manual

      Tq

  79. Salam suka…sekarang tepon saya dah tak boleg guna internet lagi.bila nk buka fb dia buat something wrong.cydia dah x boleh buka.saya buat step yang1)open cydia2)tap manage3) sourse4)……………………7)add…tapi tak berjaya…..tapi saya terus buat yang dseterusnya8)tap search ultrasnow 9)Install selepas tu internet terusxboleh guna.kenapa jadi macam tu?Boleh x Suka tolong sya.sedih la skrg da x dapat guna internet

  80. Suka saya dah off on fhone. Internet dah boleh guna, untuk google dah boleh tapi nk bka fb x bolah, saya try download i tunes kata( could not be completed)(the item you’ve requested is not curenttly avaible in the indonesian store. Bila buka cydia dah boleh tengok wall cydia. Pastu butang tengah iphone saya cam problem. Kena tekan lama baru okey. Suka toong saya coz saya tahu iphone ni byk keistimewaan coma saya btol2 0 cara nk guna

    • Salam nani

      Kalau tak silap suka whatsapp direka untuk smartphone sahaja.jadi untuk table mungkin takde.ipad saya pun takde whatsapp ni ha.huhu

      • Blh…tp,kne install dulu whatspad kt cydia..bru blh guna whatsapp..mcm sy wt kt ipad 2 sy..Anda blh cuba dulu.

  81. Salam suka..
    Nak install smula CYDIA yg ilang ni..
    Iphone 4..
    Version 4.3.1(8G4)
    Firmware 04.10.01..
    Tankz suka…
    Help me ye..

  82. hye…sy punyer ip3g x leh nk install instgram,viber n watsaps…sy x tau nk nk tukar ios 4.2.1 ke 4.3.3…da byak kali cri kt web,p still x dpt gak…mtk tolng ea…mekasih

    • salam luqman

      sebelum tu suka nak ingatkan bahawa ios 4.2.1 agak berat untuk iphone 3g tapi tidak pada 3gs.jadi kalau nak teruskan jugak klik link dan ikut satu persatu step tu.jangan langkau ok

      sini
      tq

  83. salam suka..saya baru je update i.o.s 6.0.1.. lpas habis install, iphone xbleh on n trus keluar lambang itunes n usb.. kenapa ea? cmne nak settle masalah 2? plzz..help me..

    • salam wan

      kalau macam tu wan kena buat restore lagi sekali .mungkin ada error masa update atau pun dia nak suruh update 6.1.1.

      tq

    • salam nadzeri

      jb untuk ios tu belum keluar lagi.kalau nak jb cepat downgrade je dulu ios.nanti dh ade jb bleh update balik

  84. salam suka.saya guna iphone 3gs.version 5.1.1 (9B206).model MC637MY.modem firmware 05.16.05.masalah saya :
    1. saya dah buat jb, tpi x boleh buka cydia.bila klik cydia, akan kuar balik ke home.
    2. iphone saya x boleh connect ke itunes di pc.kuar error oxe800012.apa maksudnyer.
    3. restriction code saya ON.search kat internet kata kene restore guna itunes.masalahnya saya x boleh connect ke itunes.

    tlg saya

    • Salam nick

      Boleh tapi nick kena buat restore dan automatik kena jb.sebab kalau upgrade melalui itunes nanti kena block olh apple.mau ka?

  85. Salam.sekarang dah ada jailbreak untuk iphone5’iphone4s dan ipad mini di evasion sye dah jaibreak pastu mcm mna nak buat theme di cydia

  86. Salam suka,tankz ea guide we all to b a die hard applerianz..
    Cuma ade skit prob arr..
    Knp dh download apps kat vshare or appcake,dh install smua..
    But,bila clik je tk masuk kat app tu..
    G kat homescreen smula..
    Knp eak?!!

  87. Assalamualaikum..
    minta bantuang suka-san,saya pengguna baru iphone. iphone 3g saya xdpt nak guna lepas update ke 4.2 melalui iTunes. sim card not supported katanya, nak akses ke dalam pun xdapat. nak check baseband version pun xblh. skrg ni blh guna utk ermegency call je lah. Blurred, dah poning xtau nak wat camne.. minta tunjuk ajar, terima kasih.

  88. ok, sy dah berjaya jailbreak 4.2.1 menggunakan snowbreeze. tp network coverage tak dapat, guna kat henpon lain coverage penuh. network & carrier not available bila check kat iphone. tak pasti modem firmware 05.15.04 kat iphone ni betul ke tak. ada cara nak betulkan tak? tq sifu

  89. Asslam hi suka mcmne nak wat kalu kte xnak update version scara auto? And klau xauto mcmne kte nk update? Mtax ajr sya….trima ksih.

  90. Ni tajuk mungkin lari sikit la. Tapi nak tye pendapat suka dan org lain. Hp saya ni rosak. Kalau sy beli iphone 3gs sekarang ni, agak2 outdated tak rasanya ? Taknak beli iphone 4,4s ,5 sbb masih di luar kemampuan. Keh3.

    • Salam aimi

      Kalau nak pakai 3 gs tu rasanya nanti susahkan aimi gak ler.sqebab depa ni pandai.bila ada update,phone baru je yang dapat,yang lama ni die campak laut,bila x dapat update,macam mana nak guna apps latest.contonhya macam kengkawan kita yang ada prob dengan whatsapp yang nak guna version 6 sedangkan untuk iphone 3 g ios die samai brape je.kalau nak iphone 4 second boleh dapat dalam myr 900.

  91. Salam suka..

    Mcm mana ni iphone sye dah di jb ios 6.1..knape game di apps store ada yang kene bayar,klau kite jb mesti game semua free kan.,,,tlong lahh

    • salam iqal faank

      1.masalah tak boleh rotate tu meungkin kerana jb tu tak stabil lagi.suka dah pun bagi warning.tapi jangan risau,anda boleh delete jb tu kalau nak .dan cuba check kat bahagian general tu ada settings untuk rotation.
      2.apps free tak boleh download kat appstore.untung la kalau boleh.huhu.kalau melalui cydia daparkan installous.install baru boleh install apps free.kalau melalui komputer ,pergi ke apptrack.org

  92. Salam, hai semua sy pengguna baru iphone 4….baru 3 hari pakai.. tu pun mr huby kasi, macamna nak nk downloadwhatsapp secra percuma menggunakan jailbreak?

    • Salam bubu

      Kalau nak download apps secara free,kena jb dulu.kalau n ak jb sila beri suka ios anda dan modem firmware anda beserta model.

      Info ini boleh didapati melalui settings>general>about

  93. Nadzeri …
    Kite pergi ke sources pastu add pastu edit habis tu nak tulis apa ye kat URL untuk install .(installous) game free tu

  94. suka… nak tanye… saya punye iphone still 4.3.3 version …. baseband 4.10.01…. nak upgrade ke 5.11. pening kepala da buat…tak jadi2…..satu2 masalah dia keluar…sekarng pakai gavey ultra….

    • Salam shah

      Pada iphone suka,cara squka selalu guna adalah upgrade je melalui itunes untuk ios 5.1 dengan cara restore,kemudian trus jb.memang akan ada error masa restore,ignore je error tu terus proceed dengan jb.

      Tq

  95. Salam suka

    Kenapa iphone sye kat status bar tu dia tulis (exit safe mode) sye tak tahu knapa selepas di jailbreak sye dah tekan bnyak kali dah tak jadi jugak…knape ek?

  96. Sye rasa punca dia dari dreamboard pasal sye download theme os x lion…sbab sye tekan butang tidur sye buka blik mampus terus apabila dah hidup sye tengok kat status bar tulis plak exit safe mode..lepas tu sye tekan tak jdi2 jgak…sye pdam semua apa yng sye download kat cydia tu..tak jadi jugak..
    Suka tolonglah mcm mana nak buat ni

    Dan satu lagi knapa iphone kawan sya nie tak boleh nak install (installous)
    Iphone 5 version 6.0.2

  97. Salam suka

    Ni masalah kawan sye dia pakai iphone 5 version 6.1.2
    Knape dia tak boleh nk install url kat sources tu

    1.masalah dia tulis kat url tu klau nak install (install0us) kne taip cydia.hackulo.us kan apa bila dia taip kuar plak erro
    2.kawan sye yng satu lgi nie dia nak dwnload install0us 5 boleh tak dia punya version 6.1

      • Nadzeri 3 kau hebat la skarang aku dah dapat download game gta 3 fuhh best main game ni hahahaha tq nadzeri….,,,,

        Macam mana nak download lgu biar dia simpan kat muzik di iphone sye ah??

  98. I pad support mp4 jek iphone same kot…gune i tunes laaa…pastue sync laaa movie..file jgn pndah2 nnt bile sync lg akan hlg huhuhu….xnk gune i tunes utk ringtone gune cydia laaa dload lagu…add repo byk skit…

    • salam sha

      1.kalau nak upgrade ios kena ada itunes dalam pc.ila dah ada itunes kena download ios dari apple.kalau nak upgrade terus dari itunes secara auto pun boleh tetapi ada kemungkinan jika anda bergantung pada jb,jb tu akan hilang
      2.untuk memastikan,sila beri model iphone anda

      tq

  99. Salam suka…

    Klau kita jailbreak itunes game dalam itunes pon free ker…
    Sbab wifi rumah sye kne curi cable…sye lnggan lah internet kat iphone ni nak download benda lambat dlm lebih kurang 6jam bru siap…
    Di itune s mna nak cri apps yng free??

    • salam iqal faank

      buat pengetahuan anda,tiada games cracked yang boleh didapati melalui itunes.games free ada tapi games biasa je.yang dashyat kena bayar

      tq

  100. Aduh mcm mana nie cable wifi dah la kene curi…!!!
    Nak instal apps pon lmbat…

    Suka…PORTA WIFI harga dia brape ek rsa nak beli la

  101. Suka knapa cydia sye jadi screen kecil knpe ek jadi kecil plak screen…
    Sye buka cydia jadi kecil screen knape ye??

  102. Salam suka

    Macam mana nak downgrade ios 6.1 to 6.0.1 sebab jailbreak sya ni tak sempurna lagi
    Klau boleh bagi la links hehehe

  103. Saya nk update fb, instagram dll… Tp x boleh nk update..
    Kena update software version….
    Camner nk update version…?
    Saya xde jailbreak..
    Version : 4.3.3(8J2)
    Model : MC604MY
    Firmware : 04.10.01

    • Salam lily
      Iphone 4 kan warna putih kan

      Set malaysia atau set luar?kalau nak update ,guna itunes je senang.download itunes dalam pc anda,pahtu connect iphone anda ke computer,run itunes,bila itunes dah detect phone anda,dia akan bgtau nak update atau tak,kalau tak pun cari je dalam itunes tu,ada ios update,lily perlukan jb tak?kalau perlukan kena buat mcam2 lagi la

      Tq

  104. Salam suka,

    Saya nak update ios iphone 4 sy. Skrg pakai ios version 4.3.3(8J2), model MC603X, firmware 04.10.01. Iphone dr UK. Dah jailbreak. Cuma nak tahu, kalau sy update ios sy ke 5.1 akan timbul masalah ke x? Perlu JB lagi ke lps update? Adakah sim card carrier akan di lock semula lps sy update ios 4.1 ke 5.1? Mcmna procedure yg sebetulnya

    Harap suka boleh tlg selesaikan keraguan sy :) sebelum mencuba nak tanya pendapat dan nasihat pakar dulu..

    Terima kasih SUKa!

  105. salam mr.suka
    saya pkai iphone 4 beli kt japan..
    ada prob skt ngn iphone ni sbb xleh guna sim malaysia.
    sya dh bca artikel kt atas ni tp xberapa pham la..
    yg sya pham klo nk guna sim malaysia kna wat factory unlock…tp mcm mna nk wat factory unlock 2 ha?

  106. Salam suka…
    nini dah 2 tahun lbh guna iphone 4 ni, tp x pernah jailbreak ke apa ke…
    nini cuma syok je guna iphone for calling, sms, surfing n facebook… tp dah dekat 5 bln ni nini x blh masuk facebook, masuk sekejap pastu dia balik ke page yg asal. bila nini tanya kwn dia kata kena updt ios… nini x tahu apa benda tu… tlg nini suka, nak buat camaner ni?…
    details i phone nini:
    iphone 4 model MC603ZA
    version 4.1(8B117)
    modem finware 02.10.04

    nini tunggu feedback suka, tq suka…

  107. salam.
    saya ada iphone 4. locked to UK sim card. jailbroken. tapi baru2 ni gatal tgn terupdate ios 6. skng ni pending sbb sim card reject tak boleh activate. boleh tolong x camne nk jb ank unlock. firmware 4.12.02 (kalau xsilap lah)

  108. sy guna iphone 5..dady i beli tp x tau guna..
    nk install app xleh..kne masuki id apple dulu ke..asal ssh sgt ek..tlg mtk tnjuk ajar

    • Salam
      Yes
      First kena register untuk apple I’d
      Ini kerana untuk download apps memang memerlukan apple I’d untuk verification.tak susah pun.jangan risau k ,ill help u
      Tq

  109. Iphone 4s .ada cydia so maknenye ada jb la kan.. smlm update software, phone off. bila on keluar gmbar apple n usb to itunes.. sy dh install itunes. nex step ape yer.. help.. help…tq

    • Next step restore iphone anda
      Cari pada itunes pada section about ada button restore.download dan biarkan itunes install ios pada phone anda
      Tq

  110. sy punye iphone 3g tbe2 je kuar no service kt bahagian carrier kt belah kiri atas skali lps sy update setting di cydia atau sy ade terusik sesuatu sehingga installous sy pn da hilang..cmne nk selesaikan masalah ni..

    • salam eddy
      mungkin awak dah restore to factory default atau dah update ios secara tak sengaja
      jadi jb dan unlock akan hilang
      bila unlock hilang,phone anda dah lockeddan perlu di unlock semula

  111. Salam suka.saya saya dah update ios4.1. Masalah sekarang fb x stabil.boleh bukak kejap2.dah download whassap tapi x leh guna sebab version lama katanya.suka boleh x tolong bagi link untuk saya update ios baru.boleh ker saya update 4.3 @5?.tolong bagi link.tolong saya suka

    • salam nur
      boleh bagitau suka pakai iphone apa.kalau ada twitter ,follow @sukaandfriends.sebab kat sini susah sikit suka nak cari previous comment.tq

  112. salam,.saya dah Restore iphone saya tapi dia still kluar gambar usb dan iTunes,.mcm mana saya nk buat SUKA.plz help tension tul la saya guna iphone 4s

  113. salam iphone 4s saya x boleh nk aktif la dia kuar gmbr iTunes ngn usb,saya dah restore tpi still kuar gmbr yg sama,mcm nk buat yea,plz

  114. salam, macam mana nak unlock factory iphone 4 ios 6.1.3 . saya beli phone tu di egypt. sim card malaysia tak boleh pakai .

    boleh tolong saya macam mana caranya ? atau ada tempat2 yang saya boleh hantar phone ni ?thanks ;)

  115. Salam, sy dh update ke ios 7, mslhnya sy xbole nk updates dkt app store..
    katanya, “acc not valid for use in the U.S Store, u must switch to the Malaysian Store before purchasing”.. so mcm mana nk update mcm dlu balik?

  116. Salam suka San… baru2 nie.. saya baru beli iPhone 4s Recon… Then 3hari lepas saya terupgrade ke iOS7.. then lepas upgrade.. xleh 3G and SMS.. call je boleh.. dah pergi mcm2 kedai.. tp semua xleh buat.. tp yg peliknya.. Sim Card Celcom je yg bermasalah.. bl gune Simcard maxis.. Semua ok..

    Mungkin ke iphone nie nak kene unlocked baru leh gune Celcom?

    Nie details saya dapat dari “About”

    Version 7.0 (11a465)
    Carrier: Sprint 15.0
    Model: MD378LL/A
    Modem Firmware 5.0.0.0

    Harap Suka boleh membantu.. :(

    • Salam suhail

      Mungkin kedai tu ckp x boleh sebab suhail guna ios 7.suka rasa phone boleh diunlock semula kakau downgrade ios ke version yang masih ada unlock..

      So saranan suka adalah downgrade ios dan unlock semula iphone anda.
      Tq

  117. salam bos..sy ada sedikit masalah..sy baru dpt satu iphone 3gs dr kawan sy..tp bila sy on dia mintak language pastu next pastu country..pastu terus kuar gambar usb suh install itunes…adakah fon ni jadi kosong?sbb kuar smpai tu je,,sy mmg zero bab2 iphone ni..jadi ape perlu sy buat bos?tq

    • Salam.utk tu anda kena restore iphone anda.instalk itunes dalam pc ,download ipsw yang compatible dengan iphone 3 gs anda dan restore guna itunes,risiko dia dokumen dalam device akan hilang

  118. Salam..
    Sy ada msalah dgn iphone sy. Bole tolong?
    Masalahny sy dah upgrade ios 7.. Tp xde jailbreak lagi.
    Sekarang nie sy nak daptkan cydia semula dekat iphone sy..
    Apa yang patut sy buat..
    Mohon bantuan

  119. Salam..sy nak tanya,nape iphone4 sy tak dengar sound?tapi bila orang call ade plak bunyi..nape ye jdi camni?ade sape2 tau tak camne nak buat?

    • Salam zahir
      Nak upgrade tu boleh.tapi ada limitation.sampainyakat ios berapanje boleh update.kena check dulu..kalau phone anda perlukan unlock,kena check dulu unlock ada x uth iphone tu dengan ios yang nak install tu.

    • Salam

      Kalau nakbbuat sendiri pun boleh,kalau u tak kisah pasal jailbreak update je ke latest version.kalau u kisah restore ipsw secara manual menggunakn itunes.nak tahu cara boleh google dan download ipsw secara terus ke pc anda

  120. hai en. suka…boleh sy tahu iphone cdma boleh kew pakai kat malaysia…tmpat sim xder….bgaimana sy nak buat untuk masuk sim….???

    • Salam faizal yusup
      Dulu suka pernah buat .tapi kena ada ultrasnow utk version yang nak downgrade tu.dowload dulu ios yang nak didowngrade tu dalam pc,pastu restore guna itunes,hold shift key pastu klik restore.nanti ada error trus jb.yang suka buat hari tu berjaya la.boleh cuba kalau nak

  121. Salam..
    Suka.. saya baru beli iPhone 4S 64 Jailbreak..
    tapi masalah sekarang ni saya betul2blur..
    tak tahu macam nak download lagu..
    download game..
    Thames..logo..tulisan n semua2lah..
    plz bantu saya satu persatu..
    saya budak btul2baru kenal jailbreak
    tapi tak tahu macam mana nak menggunakannya…

    • SALAM SYIERA
      first of all..sekarang ni x payah jb pun dah boleh download games.kalau u nak download game2 kat itunes tu x perlu jb pun x pe.kakau nak masukka lagu,u kena ada itunes dalam pc.u connect device dengan pc dan launch itunes.lepas tu boleh la nak masukkan apa u nak

  122. Asslamualaikum ..sya penguna iPhone 4..iOS 7..sudah jaibreak tetapi terdelete cydia..backup Kat iTunes pon da terdelete …cba restore dkat iTunes ….tetapi tidak boleh restore …cba install blik jaibreak ..tetapi dy kta iOS anda sudah jaibreak ..so sy ingin meminta pendapat e.suka?

    • Salam tengkorak.kalau camtu restore ios yang sama version.lepastu jailbreak semula.sebabg restore akan buang semua jb yang ada.

  123. helo…..
    saya nk tnya skit ni…sy da jailbreak ios 7.04..tp adik sy terdelte cydia….ap yg perlu sy buat….sy cba restore kat laptop…tp latop sy da fomat…cba restore dkt itunes mkn mse lama da 3 jam pon x gerak donwload….internet lajuu..bukak video laju..mintak tolong ehsan bg yg thu pnyelsaian ini

  124. macamna nak upgrade version iphone 3g?saya dh ade cyndia n dah install ultrasn0w tetapi msh version yg lama?

    version:4.0.1 (8A306)
    firmware:05.13.04

    • salam ong kunun.jb u tu tak sesuai utk ios tu kot.sebab cydia di install masa jailbreak.cuba jailbreak lain yang kena dengan ios version u
      tq

  125. salam …nak tanya… …iphone 4 sya da apgrade ios 7..masalahny lepas upgrade software ..simcard “not valid” ..iphone sya masa bli tu mmg singapore punye… so mcm mna ye? function ok je..bolh pakai… simcard x bolh … plz

  126. salam ..nak tanya …iphone 4 sye da upgrade version 7…lepas upgrade simcard x xleh gune..katany “NOT VALID” ..iphone tu mmg singapore punya…so mcm mna ya..? function ok je…sim card je x bolh pakai..plzz

  127. hdst ok je….masa da upgrade ios 7..sim card x leh gune..katany NO SIM… sblm tu ok je…sim card bolh pakai…tp masa tu blm upgrade lagi tp bila da upgrade sim card x bolh pakai da… masalah ni sma dgn kes yg pertama tu…. plz

    • salam anie

      awak beli phone tu kat mana?bg saya check dulu.bg saya model number iphone tu .email :sukanfriends@rocketmail.com

  128. Sy guna iphone 5s & baru format blk hp ni sbb nk update ios 7.1.1 . Tujuan format ni sbb staff kat mac store tu kata jailbreak sy pye ni x elok . Xtau lah ape yg dorg ckp sbb xfhm lgsg . Mcmmna nk jailbreak blk ?

    • salam ery

      cuba jb guna evasion.sbb suka dah lama x jb semenjak guna kuaiyong.iphone ery factory unlock x?

      tq

  129. sy xleh update ios, still smpai skrg ios 4.10 iphone 4. kt general pn xde software update. I tunes pn xde… cmne ni?? help me

    • salam arifin
      nak jb kena tahu model no device anda.dan juga samaada factory unlock atau x.yang paling penting skali kena ada itunes dalam pc anda.kalau nak tahu lebih lanjut email kan kpd saya model no ,baseband ,dan ios version anda

      email:sukanfriends@rocketmail.com

      tq

    • salam man.
      tak kisah dari mana janji factory unlock boleh je.nak saya check kan x?bagi saya model no iphone anda.ada pada setting general about
      email:sukanfriends@rocketmail.com
      tq

    • salam
      cuba guna evasion jalibreak.google it.kalau nak apps free tanpa jailbreak guna kuaiyong. email me:sukanfriends@rocketmail.com
      tq

      • salam.biasa nya kalau jadi macam tu kita buat restore.error tu ,ungkin akan lenyap lpas restore.install itunes dalam pc anda.connect ipad ke pc dan cuba restore ios mlalui itunes yang anda install tu.kalau x boleh jugak .email me:sukanfriends@rocketmail.com

        tq

    • salam
      nampak gayanya agak susah.tapi kalau pc boleh.sebenarnya memang meyusahkan,tapi sebenarnya ia melindungi dari data kita dicuri atau dijangkiti virus.cuba guna cloud networking.mayb boleh.

    • salam

      depends.kalau malaysian set,memang dah siap,unlock..ce tanya die..senang kata kalau beli kat malaysia ni,dikedai yg authorised,memang dah unlock.kalau beli kat kedai kat pasaraya atau kedai yang x authorised tu,x pasti

  130. encik suka.blh x bg email encik suka?saya btl2 memerlukan pertolongan..saya nak try solve sendiri masalah saya.tp saya memerlukan tunjuk ajar encik suka..da brp2 mggu da saya cari info.tp xconfiden je..baik saya tny terus encik suka.blh x bg email adress encik suka??

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s